کاشت مو در ناحیه سوختگی یکی از سوالات بسیار رایج در بین شما عزیزان می باشد. آیا میتوان در ناحیه ای که پوست از بین رفته کاشت مو انجام داد ؟
روزانه شاهد شنیدن اخبار و اطلاعاتی از قربانیان سوختگی هستیم. اینگونه حوادث بسیار دردناک هستند و میتوانند آسیب های روحی و جسمی فراوانی به هرشخصی وارد کنند. آمار افرادی که دچار سوختگی می شوند بسیار عجیب است، به طوری که به سختی میتوان باور نمود در یک سیکل زمانی این حجم سوختگی در کشور رخ دهد.
انواع سوختگی
سوختگی از نظر شدت به دو دسته کلی با ضخامت نسبی و تمام ضخامت دسته بندی می شوند. در سوختگی نسبی فقط لایه اپیدرم یا اپیدرم و قسمت فوقانی پوست درگیر می شوند، در نتیجه به بافت های زیرین آسیبی وارد نمی شود. در نوع دوم سوختگی که تمام ضخامت نام دارند علاوه اپیدرم به لایههای زیر پوستی نیز دچار آسیب می شوند.
نوع دیگری از دسته بندی برای سوختگی وجود دارد؛ این نوع که بیشتر بین مردم رایج است دسته بندی براساس درجه است؛ بر این اساس سوختگی ها به سه درجه ۱ ، ۲ و ۳ تقسیم می شوند. خفیف ترین نوع آن درجه یک و شدیدترین آن درجه سه می باشد.
سوختگی نوع ۱
در این نوع سوختگی :
پوست قرمز و حساس می شود.
درد زیادی احساس نمی شود(در حد سوزش).
تاول نمی زند.
ممکن است کمی متورم باشد.
در عرض یک هفته بدون بر جای گذاشتن جای زخم از بین میرود.
کاشت مو در نواحی که دچار سوختگی درجه یک شده اند با دشواری خاصی روبرو نیست؛ چراکه در این مورد پوست در مدت کوتاهی مانند قبل شده. در این مورد اگر سوختگی در سر باشد با تراکم بالا و به وسیله تمامی روش های کاشت موامکان کاشت برای متقاضی وجود خواهد داشت.
سوختگی نوع ۲:
در سوختگی نوع دوم :
پوست تاول می زند.
تورم و ترشح مایع زیر پوستی مشاهده خواهد شد.
درد شدید و عمیق حس می شود.
بهبودی این تاول ها سه هفته طول میکشد .
ناحیه سوختگی مرطوب و عرق کرده به نظر می رسد.
بینهایت به لمس حساس است.
امکان عفونت یافتن زخم وجود دارد.
برای کاشت مو در سوختگی نوع دوم راهکار هایی وجود دارد. در ابتدا اگر بعد از سوختگی درد شدیدی حس کردین و پوست شما با شدت زیادی ذوق ذوق میکرد سریعا به پزشک مراجعه کنید. در این نوع از سوختگی شدت سانحه بیشتر از سوختگی درجه یک است و پوست آسیب خواهد دید. حال اگر سوختگی در ناحیه سر و یا صورت باشد برای ترمیم موهای از دست رفته کار کمی سخت خواهد شد. اما راهکار هایی نیز در این مورد وجود دارد؛
فردی که دچار سوختگی درجه دو شده است بافت پوست خود را تقریبا از دست داده است، بنابراین امکان کاشت مو با تراکم بسیار زیاد (مانند حالت عادی) وجود نخواهد داشت. در اینگونه موارد که پوست از بین رفته با تراکم کمتر امکان کاشت مو در ناحیه سوختگی و اسکار وجود دارد.
آسیبدیدگیهای عمقی پوست از جمله در سوختگیهای عمقی پوست، جراحتها، زخمهای عمیق پوست و برخی بیماریهای پوست مثل لیكنپلان، آبلهمرغان، جوش غرور جوانی و لوپوس مشاهده میشود. سیستم ترمیمكننده تا حدی میتواند این آسیبدیدگیهای پوست را ترمیم كند ولی در نهایت محل جراحت، با بافت غیرطبیعی به نام جوشگاه پوشیده میشود.معمولا جوشگاه از نظر خاصیت كشسانی مشكل دارد و رنگ و قوام آن با پوست اطراف متفاوت است. در درمان جوشگاهها میتوان از روشهای متعدد مثل برداشتن بافت جوشگاه استفاده كرد. در صورتی كه جوشگاه بزرگ باشد هم میتوان آن را كوچك كرد تا كمتر در معرض دید باشد.
از طرفی اگر بافت جوشگاه در مناطق مودار بدن مثل پوست سر، ریش، سبیل و ابرو باشد، میتوان با كاشت مو آن را از نظر مخفی كرد. عوامل و مشكلاتی كه در این راه وجود دارد، اغلب به خونرسانی ضعیف در محل و سفت بودن محل جوشگاه برمیگردد. از طرفی به دلیل وجود مقدار زیادی بافت سفت (فیبروز) در جوشگاه، ممكن است كه موهای كاشتهشده در جهت دلخواه رشد نكند اما با استفاده از تكنیكهای نوین برای خونرسانی بهتر مانند انجام لیزر و میکرونیدلینگ قبل از کاشت و همچنین كاشت گرافتهای (واحدهای فولیكولی مو) حداقل دارای 3-2 تار مویی، میتوان در ابتدا انعطافپذیری و خونرسانی بافت را بهتر و سپس پوشانندگی بهتری در محل ایجاد كرد.
منبع : قند پهلو